"Абай облысы білім басқармасының
Семей қаласы білім бөлімінің"
"Ыбырай Алтынсарин атындағы
№37 гимназиясы"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7 (7222) 52-39-70
Нашар көрушілер
нұсқасы

«Ыбырай Алтынсарин атындағы №37 гимназиясы» КММ ресми сайтына қош келдіңіздер! Добро пожаловать на официальный сайт КГУ "Гимназия № 37 имени Ыбырая Алтынсарина"

» » ЖАДЫНАМА
22
май
2023

ЖАДЫНАМА

Ботулизм - ботулинум микробтарыныңда (токсині) бар тағамдарды жеу кезінде пайда болатын тағамдық улану. Ботулизм микробтары табиғатта және қоршаған ортада спора түрінде кең таралған. Ауру ағзаға түскен токсиннің дозасына байланысты өте тез дамиды. Аурудың алғашқы белгілері инфекциядан кейін 2-3 сағаттан кейін пайда болуы мүмкін (кейде инкубациялық (жасырын) кезең 2 сағаттан 10 күнге дейін болуы мүмкін, бірақ көбінесе 12-24 сағат). Аурудың алғашқы белгілері - жалпы әлсіздік, бас ауруы, бас айналу, өзін нашар сезіну, ұйқысыздық, температура немесе қалыпты немесе сәл жоғарылау. Ботулизмнің ең жақсы алдын алу ол тек өнеркәсіпте дайындалатын  консервілерді қолдану болып табылады
. Үйде келесі ережелерді сақтау керек:
- үйде дайындалған консервілерді қолдану, жабайы базарлардан сатып алмаңыз;
- көкөністер, жемістер, жидектер мен саңырауқұлақтар топырақ бөлшектерінен жақсы жуылуы керек;
- тамақ дайындалатын жерлерде тазалықты сақтау, азық-түлікті сақтау технологиясын сақтау міндетті болып табылады;
- ұзақ уақыт бойы бұзылған, бүлінген көкөністерді, жемістерді, жидектер мен саңырауқұлақтарды консервілеуге болмайды;
- ауланғаннан кейін балықты тез ішектен шығарып, ағынды сумен шайып, суық жағдайда сақтау керек;
- саңырауқұлақтарды тұздауды герметикалық жабық банкаларда жасауға болмайды; саңырауқұлақтарды сақтаудың ең жақсы әдісі-тұздау және кептіру;
- консервілерді жемес бұрын оларды 20-25 минут қайнатқан дұрыс (осы уақыт ішінде ботулизм токсині ыдырайды);
- консервілері бар банкаларды ашпас бұрын қарау керек-оларда ботулизм қоздырғышы дамыған кезде банкалардың түбінің және қақпағының ісінуі байқалады (бомбаж);
- тамақтанудан 6-12 сағат бұрын үйдегі консервілерді 15-20 минут қайнату керек. Бұрын тамақ өнімдерін және кез-келген консервілерді қайнату, қайнату, қуыру. қалай қызмет ету керек-ботулизмнің, басқа ішек ауруларының және тамақтан уланудың алдын алудың негізгі шарасы.



Прокомментировать
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
Введите код с картинки:* Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив