22
май
2023
ЖАДЫНАМА
Ботулизм - ботулинум микробтарыныңда (токсині) бар тағамдарды жеу кезінде пайда болатын тағамдық улану. Ботулизм микробтары табиғатта және қоршаған ортада спора түрінде кең таралған. Ауру ағзаға түскен токсиннің дозасына байланысты өте тез дамиды. Аурудың алғашқы белгілері инфекциядан кейін 2-3 сағаттан кейін пайда болуы мүмкін (кейде инкубациялық (жасырын) кезең 2 сағаттан 10 күнге дейін болуы мүмкін, бірақ көбінесе 12-24 сағат). Аурудың алғашқы белгілері - жалпы әлсіздік, бас ауруы, бас айналу, өзін нашар сезіну, ұйқысыздық, температура немесе қалыпты немесе сәл жоғарылау. Ботулизмнің ең жақсы алдын алу ол тек өнеркәсіпте дайындалатын консервілерді қолдану болып табылады
. Үйде келесі ережелерді сақтау керек:
- үйде дайындалған консервілерді қолдану, жабайы базарлардан сатып алмаңыз;
- көкөністер, жемістер, жидектер мен саңырауқұлақтар топырақ бөлшектерінен жақсы жуылуы керек;
- тамақ дайындалатын жерлерде тазалықты сақтау, азық-түлікті сақтау технологиясын сақтау міндетті болып табылады;
- ұзақ уақыт бойы бұзылған, бүлінген көкөністерді, жемістерді, жидектер мен саңырауқұлақтарды консервілеуге болмайды;
- ауланғаннан кейін балықты тез ішектен шығарып, ағынды сумен шайып, суық жағдайда сақтау керек;
- саңырауқұлақтарды тұздауды герметикалық жабық банкаларда жасауға болмайды; саңырауқұлақтарды сақтаудың ең жақсы әдісі-тұздау және кептіру;
- консервілерді жемес бұрын оларды 20-25 минут қайнатқан дұрыс (осы уақыт ішінде ботулизм токсині ыдырайды);
- консервілері бар банкаларды ашпас бұрын қарау керек-оларда ботулизм қоздырғышы дамыған кезде банкалардың түбінің және қақпағының ісінуі байқалады (бомбаж);
- тамақтанудан 6-12 сағат бұрын үйдегі консервілерді 15-20 минут қайнату керек. Бұрын тамақ өнімдерін және кез-келген консервілерді қайнату, қайнату, қуыру. қалай қызмет ету керек-ботулизмнің, басқа ішек ауруларының және тамақтан уланудың алдын алудың негізгі шарасы.
. Үйде келесі ережелерді сақтау керек:
- үйде дайындалған консервілерді қолдану, жабайы базарлардан сатып алмаңыз;
- көкөністер, жемістер, жидектер мен саңырауқұлақтар топырақ бөлшектерінен жақсы жуылуы керек;
- тамақ дайындалатын жерлерде тазалықты сақтау, азық-түлікті сақтау технологиясын сақтау міндетті болып табылады;
- ұзақ уақыт бойы бұзылған, бүлінген көкөністерді, жемістерді, жидектер мен саңырауқұлақтарды консервілеуге болмайды;
- ауланғаннан кейін балықты тез ішектен шығарып, ағынды сумен шайып, суық жағдайда сақтау керек;
- саңырауқұлақтарды тұздауды герметикалық жабық банкаларда жасауға болмайды; саңырауқұлақтарды сақтаудың ең жақсы әдісі-тұздау және кептіру;
- консервілерді жемес бұрын оларды 20-25 минут қайнатқан дұрыс (осы уақыт ішінде ботулизм токсині ыдырайды);
- консервілері бар банкаларды ашпас бұрын қарау керек-оларда ботулизм қоздырғышы дамыған кезде банкалардың түбінің және қақпағының ісінуі байқалады (бомбаж);
- тамақтанудан 6-12 сағат бұрын үйдегі консервілерді 15-20 минут қайнату керек. Бұрын тамақ өнімдерін және кез-келген консервілерді қайнату, қайнату, қуыру. қалай қызмет ету керек-ботулизмнің, басқа ішек ауруларының және тамақтан уланудың алдын алудың негізгі шарасы.




